Reiki
Als alternatieve geneeswijze is reiki in de eerste plaats gebaseerd op de overdracht van energie tussen de therapeut en de patiënt. De doorgegeven energie heeft een voedende en harmoniserende werking op energiebanen. Energiestromen in een lichaam kunnen geblokkeerd raken door bijvoorbeeld nog niet verwerkte negatieve ervaringen uit het verleden, met lichamelijke en geestelijke problemen als gevolg. Reiki kan helpen vervelende aandoeningen te voorkomen of, in sommige gevallen, makkelijker genezen. Reiki wordt toegepast voor klachten op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau, en eveneens ter versterking van gezondheid en welbevinden. De behandeling wordt ook wel als een deugddoende ervaring gezien zonder direct een behandeleffect op een eventuele ziekte of aandoening. Het wil in geen geval de gebruikelijke geneeswijze vervangen, wél aanvullen en ondersteunen.
Universele energie
Reiki heeft Japanner Mikao Usui als geestelijk vader. Daarbij ging hij ervan uit dat iedereen over een dosis energie beschikt. Die levensenergie wordt gestimuleerd door onze handen. Reiki beschouwt ons lichaam, onze geest en ziel als één geheel. Tijdens een behandeling legt de therapeut zijn handen op de plaats waar bijvoorbeeld pijn wordt ervaren. Hij gaat er vanuit dat daar je energie geblokkeerd is en dat hij die weer vrij moet maken.
Reiki werkt met universele energie en is daardoor vergelijkbaar met alternatieve geneeswijzen zoals shiatsu en acupunctuur. Volgens de Chinese filosofie is deze universele energie de onmisbare levenskracht die in alle levende wezens aanwezig is. Reiki gebruikt deze universele energie vooral om het netwerk van energiebanen weer in evenwicht te brengen en te houden.